bio

Altvioliste Tine Janssens begon haar studie aan het Lemmensinstituut te Leuven bij M. Tooten, en behaalde de graad van Meester in de Muziek (met grote onderscheiding) en het pedagogisch getuigschrift. Nadien studeerde ze aan het Mozarteum te Salzburg bij Prof. P. Langgartner en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. J. Kussmaul, waar zij in 2002 haar studies afsloot met het tweede-fasediploma. Zij nam deel aan verschillende masterclasses, o.a. bij Rivka Golani, Thomas Riebl, Yves Cortvrint en Leon Spierer.

Tine was reeds tijdens haar studies aanvoerder van het Symfonieorkest Vlaanderen en van het Wereld Jeugdorkest. Vanaf 2002 was ze als plaatsvervangend aanvoerder verbonden aan de Philharmonie Zuidnederland (voorheen Brabants Orkest) te Eindhoven. In 2015 werd ze benoemd als Solo-Altviool - Chef de Pupitre in de Opéra Royal de Wallonie (Luik, België). Daarnaast was ze regelmatig te gast bij verschillende orkesten in België en Nederland waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als gedreven orkestmusicus speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Valery Gergiev, Kurt Masur, Christian Thielemann en vele anderen. Tine werkte als gast-aanvoerder in orkesten als het Orchestre Philharmonique de Liège, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Brussels Chamber Orchestra, Brussels Philharmonic, de Zomeropera, de Beethoven Academie, Prima La Musica en andere.

Tine maakte van 1999 tot 2016 deel uit van Vlaams Sinfonietta, dat zich toelegt op hedendaagse muziek. Omwille van haar grote liefde voor de kamermuziek stond ze de afgelopen jaren mee aan de wieg van het strijkkwartet Prosperus4 en speelt ze geregeld in verschillende formaties waarmee ze het klassieke repertoire brengt.

Vanaf het schooljaar 2020-2021 is Tine docent altviool aan Luca - School of Arts te Leuven. Van 2017 tot 2020 was ze verbonden aan het IMEP te Namen.

Ook behaalde ze in 2007 het postgraduaatsdiploma kunst- en cultuurmanagement aan de UA met de grootste onderscheiding, waarna ze verschillende magementopdrachten vervulde, onder andere voor Luca - Arts en voor Vlaams Sinfonietta.

Bij het Brabants Orkest was Tine actief als concertpresentator. Ze werd daarvoor gecoached door Roeland Kooijmans. Met het Maranti Strijktrio ontwikkelde ze in opdracht van dit orkest een educatieve voorstelling voor kinderen van 6 tot 8 jaar, die vier seizoenen lang liep.

Tine speelt op een Giuseppe Dollenz altviool.